Parc Natural del Delta de l’Ebre

L’excepcional ubicació de Cal Gasso permet recòrrer el Parc Natural del Delta de l’Ebre amb tota facilitat. Ben a prop de la casa hi ha les llacunes de l’Encanyissada i de la Tancada, i podem contemplar la bellesa de la badia dels Alfacs. Però el Parc és molt més gran.

L' encanyissada

El Delta de l’Ebre és la zona humida més gran de Catalunya i una de les més importants de la regió Mediterrània. La desembocadura del riu que dóna nom al conjunt de les nostres terres constitueix un parc natural de primer ordre amb una incomparable riquesa de flora i fauna que el fan únic. Amb una superfície total de 7.736 hectàrees comprèn les comarques del Baix Ebre i el Montsià. Dins la seva basta extensió s’hi troben les basses de les Olles, el Canal Vell, el Garxal, l’Alfacada, la Platjola, la Tancada i l’Encanyissada; així com les illes de Buda, Gràcia, Sapinya i Sant Antoni; les penínsules de la Punta de la Banya i del Fangar, els erms de Casablanca i els ullals de Baltasar.

Més de 500 espècies diferents li confereixen un gran potencial pel que fa a la vegetació, on hi destaquen els canyissars, les jonqueres, els eucaliptus i els lligaboscs de riu. No s’ha però oblidar l’arròs, el cultiu estrella del delta, la producció del qual ocupa grans extensions de terreny. Pel que fa a la fauna, els ocells tenen una gran importància a la zona on s’hi quantifiquen entre 50.000 i 100.000 exemplars de 300 espècies diferents. El clima humit propicia l’hàbit idoni per a insectes i invertebrats, mentre que els diversos graus de salinitat de l’aigua facilita que s’hi puguin trobar un gran nombre de peixos entre els que destaquen les anguiles, els molls i els reigs. Les condicions climàtiques i del terreny, conjuntament amb la seva bellesa natural, permeten contemplar un gran espectacle on l’aigua del riu i del mar en són els protagonistes principals. Multitud de rutes i activitats complementen l’oferta de la zona del Delta de l’Ebre i dels seus municipis.

©JordiGil

Coneix el Parc Natural:

Ruta de les Llacunes

L’Encanyissada i la Casa de Fusta

Els ullals de Baltasar

Ecomuseu

La badia dels Alfacs

Les platjes del Delta

Illa de Buda

La Tancada i MónNatura Delta de l’Ebre